Glúcids
- xjuvialockserx
- 14 mar 2016
- 1 Min. de lectura
Els glúcids són biomolècules formades per Carboni (C), Hidrogen (H) i Oxigen (O), en una proporció CnH2nOn (CH2O)n. Prové de la paraula grega glycos (dolç), tot i que únicament els senzils tenen sabor dolç (monosacàrids i disacàrids). Es presenten en aliments com la mel i la fruita, les patates, els llegums i els cereals.

Els glúcids també poden ser hidrats de carboni (o carbohidrats) tot i que els atoms de carboni solen estar units a grups alcoholics (-OH) i a radicals d'hidrogen (-H).
Poden ser grups aldehids (-CHO) o grups cetones (-CO-) de polialcohol, per tant, polihidroxialdehids o polihidroxicetones.
Constitueixen la major part de la matèria orgànica de la terra, ja que són el resultat de la fotosíntesi i compleixen tres funcions diferents:
Funció energètica: aporta energia inmediata a l'organisme, per tant, fa la mateixa funció que el combustible d'un cotxe. En aquest àmbit tenim la glucosa, la fructosa, el glicerol, etc.
Com a substrat per a la síntesi d'altres molècules biològiques: Forma part dels àcids nucleics, dels fosfats d'adenosina, de les glicoproteines i dels glicolipids.
Funció estructural: Formen les estructures cel·lulars com la cel·lulosa (component principal de la paret de les cèl·lules vegetals), la quitina (material bàsic
Comentários